Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij de therapeut bepaalde technieken inzet met gebruik van zijn of haar handen. Manueel betekent ook letterlijk ‘met gebruik van de handen’. Een manueel therapeut richt zich vooral op het beter laten functioneren van gewrichten, met name in de wervelkolom. En kan hierbij verschillende technieken inzetten om pijn- en/of stijfheidsklachten rondom de wervelkolom en/of andere gewrichten te verminderen. Eén van deze technieken wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.

Behandelplan
Na het verminderen van de ergste pijn- en/of stijfheidsklachten, zal de therapeut – uiteraard in samenspraak met de patiënt – het behandelplan verder vormgeven om samen te werken aan zijn of haar herstel en om herhaling te voorkomen.  

Over de manueel therapeut
Een manueel therapeut is in eerste instantie ook algemeen fysiotherapeut. Hij/zij heeft eerst de vierjarige HBO-opleiding voor algemene fysiotherapie afgerond, gevolgd door nog een driejarige studie tot de specialisatie manuele therapie.

Sanne Koens is naast algemeen fysiotherapeut ook manueel therapeut bij Fysiotherapiepraktijk Tanthof Oost.