Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is een vaataandoening veroorzaakt door slagaderverkalking. Het wordt gekenmerkt door een vernauwing in de bloedvaten van de benen. De bloedvaten zorgen ervoor dat onze spieren van zuurstof worden voorzien en daardoor goed kunnen functioneren. Bij een vernauwing van de bloedvaten kan er minder zuurstof naar de spieren worden gebracht.

Bij lichamelijke inspanning, zoals lopen, hebben de spieren meer zuurstof nodig dan door de vernauwde bloedvaten kan worden aangevoerd. Dit zuurstoftekort zorgt voor verzuring waardoor klachten als stekende pijn, kramp, tintelingen, vermoeidheid of een stijf, zwaar gevoel optreden. Door rust te nemen, vermindert de behoefte aan zuurstof in de spieren en verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele minuten. Door deze klachten worden mensen vaak gehinderd in hun dagelijkse activiteiten.

Looptherapie
Fysiotherapiepraktijk Tanthof Oost is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die worden veroorzaakt door perifeer arterieel vaatlijden. Die behandeling bestaat uit een speciale looptherapie (onder begeleiding) die ervoor zorgt dat de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking tegen wordt gegaan en zo de pijnvrije loopafstand wordt vergroot.
Looptherapie zorgt namelijk voor:

  • een betere bloeddoorstroming;
  • betere stofwisseling in de spieren;
  • efficiënter gebruik van zuurstof;
  • een verbeterd looppatroon;
  • en een positief effect op de risicofactoren van slagaderverkalking.