Dry needling is speciale techniek waarbij de fysiotherapeut ‘droge’ acupunctuurnaalden aanbrengt in de spieren, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Er wordt dus geen vloeistof (medicatie) in de spier gespoten, vandaar dat er gesproken wordt van droog/dry.
Het is een een efficiënte behandelmethode met name geschikt bij spiergerelateerde klachten. Zeker wanneer er spierknopen of verhardingen in de spier of bindweefsel aanwezig zijn. Deze klachten geven vaak niet alleen drukpijn, maar ook bijkomende pijnklachten op andere plekken in het lichaam. Daarnaast kunnen bewegingsbeperkingen, stijfheid of een verminderde kracht van de desbetreffende spier ontstaan. Het op de juiste manier aanbrengen van de naalden in de aangedanen spieren resulteert vaak in pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit in de betrokken spieren en gewrichten.

Klachten waar dry needling op toegepast kan worden:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren
  • Triggerpoints in spieren

De meeste patiënten met spierproblemen kunnen behandeld worden met de naalden, maar in sommige gevallen is dry needling minder geschikt. Zwangerschap is een reden om niet te behandelen, net als angst voor naalden. Acute blessures als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een spierscheur, zijn ook uitgesloten van behandeling.